tirsdag 6. januar 2009

Oslo Børs brukte mandagen til å kjempe mot nullpunktet. I ettermiddagstimene var Oslo Børs litt ned, men klatret til slutt forbi nullpunktet etter en svak oppgang i oljeprisen.

Ved lukketid hadde hovedindeksen steget 1,68 prosent til 243,25 poeng.

Oljeoppgang

Israels invasjon av Gaza er ikke lenger alene om å drive oljeprisen oppover, etter at Russlands gasskonflikt med Ukraina også har begynt å legge press i oppadgående retning.

Mandag ettermiddag ble nordsjøoljen handlet for knappe 48 dollar fatet, som utgjør en oppgang på rundt 2 prosent. Dette løftet oljerelaterte selskaper på børsen.

- Olje- og energirelaterte selskaper er hovedsakelig der det er beveger seg i dag, bekrefter Didrik Kjeldahl, meglersjef i Argo Securities, til E24.

Han trekker frem selskaper som Statoil (STL), Sevan Marine (SEVAN) og Aker (AKER), som alle har vært med på å dra opp Oslo Børs i løpet av dagen.

- Mandagen har vært preget av stor interesse for Statoil, fastslår Kjeldahl. Selskapet løftet seg 6 prosent til 125,50 kroner aksjen.

Også Seadrill (SDRL) og Subsea 7 (SUB)styrket seg i løpet av ukens første handledag.

Aksjene steg 4,64 og 7,89 prosent til henholdsvis 60,90 og 46,50 kroner aksjen, etter at selskapene ble kraftig anbefalt og trukket frem som vinnere av analytikere i Finansavisen. Ekspertene anslo at begge selskaper vil dobles i verdi i løpet av det kommende året.

Frykt for finanssektoren

På den andre siden finner man selskapene DnB Nor (DNBNOR), Hydro (NHY), Orkla (ORK) og Storebrand (STB), som alle dro ned.

Førstnevnte endte ned 5,26 prosent, og landet på 27 kroner aksjen. Denne nedgangen kom i kjølvannet av et resultatvarsel fra Sparebanken Øst, som meldte at den var nødt til å ta store nedskrivninger på obligasjonsporteføljen i fjerde kvartal.

Det skapte frykt for utviklingen i finanssektoren som helhet.

- Finans har vært litt tung hele dagen, men nedgangen fikk litt fart på seg etter resultatvarselet fra Sparebanken Øst, påpeker analytiker Håkon Bønes i Pareto til Reuters.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar