torsdag 15. januar 2009

 Gullalderen er definitivt over

- Vi går mot en hard landing i 2009-2010, sier sjeføkonom Øystein Dørum.     

Finanskrisen har for alvor rammet norsk økonomi. Og ifølge DnB Nor Markets kan 2009 kan bli det første året på 20 år der norsk økonomi faktisk går tilbake.

- Gullalderen i norsk økonomi er definitivt over, sier sjeføkonom Øystein Dørum, i forbindelse med fremleggelsen av årets første rapport om makroøkonomiske utsikter.

For mye har skjedd siden DnB Nor la frem sin forrige rapport om makroøkonomiske utsikter i august 2008. Kollapsen i Lehman Brothers og i markedene generelt har ført til en kraftig forverring i synet på fremtiden.

Mer pessimistiske
- Det er ingen andre land i verden der temperaturomslaget har vært så kraftig som i Norge. Vi går mot en hard landing i 2009-2010, sier Dørum.

Også sammenlignet med Statistisk Sentralbyrås ferske prognoser fra desember er DnB Nor svært pessimistiske. Meglerhuset tror nemlig at det norske bruttonasjonalproduktet kommer til å falle med 1,4 prosent i år, der fastlands-Norge kommer til å falle med 0,5 prosent.

SSB forventer en liten oppgang i BNP på 0,2 prosent i 2009, og et fall på 0,4 prosent i fastlands-Norge.

- Omslaget i økonomien må likevel ses i sammenheng med at en sterk vekst over flere år ledet til svært høy kapasitetsutnyttelse som i sin tur begynte å gi mer tydelige inflasjonsimpulser. Det var derfor behov for en periode med svakere vekst slik at presset i økonomien kunne dempes, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i rapporten.

Hindrer ikke stagnasjon
Han peker på at det var bakgrunnen for at Norges Bank over en treårsperiode mer enn tredoblet styringsrenten. Finanskrisen har forsterket omslaget, og Norges Bank har i likhet med andre sentralbanker lagt om politikken i en kraftig ekspansiv retning.

- En slik omlegging forhindrer likevel neppe at økonomien stagnerer og at arbeidsledigheten stiger de nærmeste par årene, mener Aamdal.

Fremover venter meglerhuset svak utvikling i husholdningenes forbruk, men at kraftige rentekutt kommer til å hindre en dyp nedgang. For bedriftene ventes det at investeringsnivået vil komme mer markert ned.

Også oljeindustrien kommer til å merke omslaget:

- Nedgangen i oljeprisen og usikkerheten rundt finansiering av mange prosjekter vil bidra til at drahjelpen fra oljeinvesteringene blir liten, skriver Aamdal.

Ledighet på fem prosent
Internasjonalt er resesjonstendensene tydelige og vi må regne med svekket etterspørsel etter norske produkter.

- Økt offentlig etterspørsel vil bidra til å dempe nedgangen i privat etterspørsel, men neppe nok til å unngå en nedgang i fastlands-BNP i år, mener seniorøkonomen.

Det vil føre til en kraftig forverring i arbeismarkedet.

- Vi anslår at to år med en svak utvikling i BNP vil føre til at arbeidsledigheten stiger til over 5 prosent, skriver Aamdal.

Sammenlignet med SSB er synet pessimistisk. Byrået anslår at ledigheten vil toppe på 4,6 prosent i 2010.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar