torsdag 22. januar 2009

Får konkurranse fra Dronningen av England

Banksjef Terje Vareberg tror norske banker blir svekket i konkurransen mot delnasjonaliserte banker i Europa.

Norske banker, som har holdt seg langt unna råtne boliglån og giganttap, merker nå medaljens bakside.

Flere store europeiske banker som har påtatt seg mye risiko og tapt enorme summer, får nå hjelp av staten til å komme seg gjennom krisen. Med staten på eiersiden har disse bankene gått fra dyp krise til igjen å bli solide institusjoner.

Det har ført til at norske banker i løpet av ett år har gått fra å ha en relativt sett god kapitaldekning til en lavere kapitaldekning sammenlignet med flere europeiske konkurrenter, hevder administerende direktør Terje Vareberg i Sparebank 1 SR-Bank.

- For ett år siden var norske banker gjennomgående godt kapitalisert sammenlignet med banker i utlandet. Men nå har et stort antall banker i Europa fått svære tilskudd av statlig egenkapital. Banker som har hatt store tapsavsetninger har plutselig blitt høyt kapitalisert, sier Vareberg.

- Svekket konkurranseevne
Dette kommer til å bli en utfordring når markedene etter hvert normaliseres, mener SR Bank-sjefen. Han frykter at norske banker vil komme svekket ut i kampen om kapitalen.

- Vi låner mye av pengene våre internasjonalt, og da er det kanskje slik at det blir mer interessant å låne penger til Royal Bank of Scotland der Dronningen står bak 70 prosent av aksjene, enn til en liten bank på prærien i Rogaland. Det har skjedd en nærmest storstilt nasjonalisering som relativt sett er egnet til å svekke konkurransesituasjonen til de norske bankene i det internasjonale kapitalmarkedene, mener Vareberg.

Får støtte
Banksjefen får støtte for sine argument fra Pål Ringhom, analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities. Han mener det handler om tilliten til norske banker.

- Det er et ytterligere argument ved å oppkapitalisere norske banker. De største norske bankene er avhengige av innlån i det internasjonale kapitalmarkedet. Skal eksempelvis DnB Nor hente kapital i internasjonale markeder uten statsgaranti, så skal de konkurrere med andre europeiske banker som enten har statsgaranti eller har blitt betydelig oppkapitalisert, sier Ringholm til DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar