torsdag 22. januar 2009

Nytt DnB Nor-stup senker børsen



Hovedindeksen faller 3 prosent til 213 poeng i morgenhandelen onsdag etter at DnB Nor-kursen fortsetter stupet.

Følg hovedindeksen minutt for minutt på E24 Børs

DnB Nor (DNBNOR) har hatt en forferdelig ukestart på børsen. Kursen har falt på 29 prosent på to dager, og nedturen fortsetter onsdag med et fall på 9,9 prosent.

Følg DnB Nor-kursen på E24 Børs

Les mer: 100 mrd. mindre verdt

Storbanken følger dermed trenden fra en global banksektor som har mistet investorenes tillitt etter Royal Bank of Scotlands giganttap og flere resultatvarsler.

Investorene frykter at flere banker må dekke tapslån og forsterke sin kapitalbase med krisepakker, andre lån, emisjoner eller nasjonalisering.

- Banktap senker økonomien

- Vi vet ikke hvor store banktapene vil bli fordi økonomien forverrer seg for hver dag som går. Når bankenes kapitalgrunnlag reduseres, blir det vanskeligere for bankene å låne ut, og det senker økonomien ytterligere, sier fondsforvalter Hugh Dive i Investors Mutual til Bloomberg.

Det fryktes også at økte tap for bankene vil forverre de globale nedgangstidene og senke etterspørsel ytterligere.

Gull til værs, lavere oljepris

Oljeprisen fortsetter fallet onsdag. En mars-kontrakt av nordsjøoljen handles til 43,3 dollar fatet, en nedgang på 0,7 prosent, mens den samme kontrakten av den amerikanske lettoljen handles til 40,4 dollar fatet, en nedgang på 1 prosent.

Følg oljeprisen og andre råvarepriser på E24 Børs

Børslokomotivet StatoilHydro STL, som utgjør 35 prosent av hovedindeksen, faller 2,1 prosent på lavere oljepris.

Gullprisen stiger kraftig tirsdag kveld og natt til onsdag, og noterer sitt høyeste nivå på over en uke etter at amerikanske investorer har søkt en trygg havn i gull.

Mange investorer foretrekker fysisk gull fremfor å investere i gullgraver, og Crew Gold Corporation (CRU) og International Gold Exploration (IGE) faller henholdsvis 4,9 og 3,3 prosent i morgenhandelen onsdag.

Hydro-rival kutter produksjonen

Aluminiumsprodusenten og Norsk Hydro-konkurrent Rio Tinto Alcan melder onsdag at de kutter kraftig i aluminiumsproduksjonen.

Selskapet, som er en av verdens største aluminiumsprodusenter, kutter samtidig 1.100 stillinger.

Les mer: Hydro-rival kutter produksjonen

- Vi vet at aluminiums-etterspørselen er ned, så det er bra at produsentene kutter, sier Norsk Hydro-analytiker Eivind Bergkåsa i Arctic Securities til E24.

Han sier Rio Tinto Alcan er en direkte konkurrent til Norsk Hydros aluminiumsproduksjon og ha vil gjerne se flere produksjonskutt.

- Etterspørselen fortsetter å falle så vi trenge flere kutt for å stabilisere prisene, sier Bergkåsa.

Anbefaler Norsk Hydro

Analytikeren forventer ikke kutt fra Norsk Hydro på kort sikt.

- Nå har Norsk Hydro akkurat annonsert produksjonskutt så jeg forventer ikke flere kutt i det korte bildet, sier Bergkåsa.

Arctic Securities har en kjøpsanbefaling på Norsk Hydro med et kursmål på 45 kroner aksjen.

Direktør selger i Det norske

Onsdag melder Det norske oljeselskap (DETNOR) at direktør for boring og brønn, Anton Tronstad, har solgt 100.000 aksjer selger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar