tirsdag 6. januar 2009



Kommentar: Euroen svekket seg markert mandag og nedgangen fortsetter i morgentimene tirsdag. Ifølge økonomene skyldes fallet blant annet at lave inflasjonstall fra Spania og Italia mandag øker spekulasjonene om et større rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) under rentemøtet 15. januar.

Spekulasjonene kan tilta ytterligere dersom flashestimatet for desemberinflasjonen i eurosonen også er lavere enn ventet. Tallet publiseres klokken 11, og ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News er det ventet å vise en samlet prisvekst på 1,8 prosent på årsbasis, ned fra 2,1 prosent i november.

Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er det særlig bensin- og matvareprisene som trekker raten ned.

Lange renter opp
De lange europeiske statsrentene trakk opp mandag, til tross for forventningene om rentekutt. Juel mener det kan sees i sammenheng med at interessen for å kjøpe andre papirer enn statlige har tiltatt. Tirsdag stiger rentene svakt videre. Tre måneders Nibor handles tre basispunkter over forrige fiksing, men forwardkontraktene faller. Markedet priser nå inn en tre måneders rente på 2,49 prosent i mars og 2,20 prosent til sommeren.

Dollaren har styrket seg det seneste døgnet og handles igjen for over syv kroner.

De norske PMI-tallene for desember som ble publisert tirsdag morgen viste en uendret indeks på 40,7 og signaliserer ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank at fallet i norsk industriaktivitet er i ferd med å bremse opp. Ordreindeksen, som er en av delindeksene, steg 1,2 poeng på grunn av økt innenlandsk ordreinngang.

Fall i råvareprisene
Danske Markets publiserte mandag kveld en ny analyse for de nordiske økonomiene hvor det blant annet fremkommer at banken venter en hard landing i norsk økonomi.

"Nedgangen har ført til fallende råvarepriser og dermed en tilbakegang i virksomhetenes inntjening og lavere økonomisk aktivitet i Norge, heter det.

Videre trekkes kapitalutstrømming på grunn av økt global risikoaversjon frem som en forklaring på den svake kronen. Banken venter imidlertid at den norske valutaen vil hente seg gradvis inn igjen i 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar