mandag 26. januar 2009

Nervøs børs

Børskommentar: Oslo Børs snur opp igjen.


Oljeserviceselskapene står i fokus på Oslo Børs mandag ettermiddag, der Seadrill og Acergy leder markedet opp.

Oppgangen kommer etter at det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras har offentliggjort fortsatt spenstige investeringsplaner de neste årene.

- Markedet har ventet lenge på Petrobras' femårsplan og når den viser en massiv oppjustering av investeringene er dette klart positivt for norske selskaper som opererer i regionen, sier en analytiker til TDN Finans.

Markert økning
Petrobras utsatte i fjor behandlingen av sine femårige investeringsplaner til januar, men økte fredag budsjettet fra 112 til 174 milliarder dollar frem til 2013.

- Den nye planen fra Petrobras er positiv for boreselskaper med dypvannstilgjengelighet og service/utstyrs-leverandører som spiller en direkte rolle i undervannsteknologi- og ekspertise, skriver Morgan Stanleys Ole Slorer i et notat, ifølge Bloomberg News.

Acergy er opp 7,3 prosent, Subsea 7 er opp 4,6 prosent, mens Aker Solutions er opp 0,8 prosent mandag. Seadrill stiger 6,7 prosent, omsatt for 237 millioner kroner. Sevan Marine er opp 6,0 prosent, omsatt for 8 millioner kroner.

Goldman senker StatoilHydro
StatoilHydro-aksjen tynges av en nedgradering fra meglerhuset Goldman Sachs. Goldman har imidlertid nedgradert StatoilHydro fra kjøp til nøytral, etter den seneste månedens kursoppgang på 9,9 prosent.

- Selskapets høye eksponering for oljeprisen, usikkerhet for fremtidig utbytte og høyt investeringsnivå er risiko når vi går inn i en periode med mulig ytterligere oljeprissvekkelse, skriver Goldman i et notat, ifølge Blomberg News.

Goldman mener rabatten i aksjen i forhold til bransjen nå er under 20 prosent.

StatoilHydro er ned 1,98 prosent til 118,70 kroner, omsatt for 516 millioner kroner.

Teknisk vinner
Køfri brikke-produsenten Q- free er blant dagens vinneraksjer etter at selskapet drar inn den andre store kontrakten på kort tid.

Les også: Gigantkontrakt til Q-Free

Tilsammen er de to kontraktene verdt 730 millioner kroner. Q-frees markedsverdien til selskapet er til sammenligning på godt under 600 millioner kroner.

Q-free stiger 6,25 prosent til 12,75 kroner. Aksjen ligger på fjerdeplass blant aksjene som har steget mest i år, med en oppgang på nesten 60 prosent siden nyttår.

Europeisk oppgang
Europeiske aksjer stiger mandag ledet av Barclays og ING Groep etter at selskapene har forsikret investorene om at de gjennomfører tiltak for å dempe sine kredittrelaterte tap.

Barclays stiger 53 prosent etter at banken kom med en oppdatering til markedet, slik det var spekulert i. Bankens nvesteringsbankenhet og Lehman Borthers Holdings North American-eiendel, som ble kjøpt i 2008, driver bankens lønnsomhet.

Kursoppgangen i Barclays kommer som følge av at banken meldte at den ikke trenger finansiering fra britiske myndigheter som følge av økte inntekter.

- Det demper bekymringer i markedet rundt Barclays behov for mer kapital for øyeblikket, sier analytiker Mamoun Tazi i MF Global Securities.

ING Groep stiger 21 prosent etter å ha annonsert planer om å kutte kostnader med en milliard euro i 2009.

- Visibilitet har vært det store problemene for bankene, sier analysesjef Jane Coffey i Royal London Asset Management til Bloomberg News, og peker på at det er positivt for hele markedssentimentet at banker som Barclays fremhever sin sterke posisjon.

Nedtur for oljen
Samtidig faller oljeprisen faller mandag ettermiddag.

Les også: Oljeprisen faller

Et fat nordsjøolje med levering i mars koster 47,26 dollar, ned 1,11 dollar. Den amerikanske oljeprisen, er 0,94 dollar til 45,53 dollar.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,27 prosent til 223,18 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar