onsdag 4. februar 2009

To aksjer krakker – SAS inn for krasjlanding

Foto: Scanpix/SAS


Kriseemisjons-nyhetene fra SAS og dårlige kvartalstall rett før åpning. Slik går det på Oslo Børs akkurat nå.

Det er en nervøs dag på Oslo Børs, og hovedindeksen har allerede skiftet fra minus til pluss flere ganger.

I skrivende stund er hovedindeksen ned 0,87 prosent til 214,97.

StatoilHydro-aksjen omsettes for 114,50 kroner, ned 1,29 prosent.

Omsetningen på Oslo Børs er til nå 1,75 milliarder kroner.

Noreco ønsker å fusjonere med Det norske. Følg pressekonferansen LIVE her.

Vinnere og tapere
Tandberg ASA stiger 8,07 prosent etter pene tall i går, mens Subsea 7 daler 8,25 prosent etter at de frem noe skuffende tall like før åpning i dag. Dagens vinner så langt er Algeta, som er opp 13,45 prosent.

BWG Homes (Block Watne) stiger også kraftig, og er opp 10,99 prosent.

Forklaringen til den pene oppgangen for BWG Homes er trolig de gode boligpristallene som kom mandag og forventninger om enda lavere renten og at boligmarkedet kanskje begynner å nærme seg bunnen.

SAS-aksjen faller hele 20,70 prosent etter at selskapet la frem ny kriseplan i morgentimene tirsdag. Selskapet meldte også at det planlegger en kriseemisjon på nærmere 6 milliarder svenske kroner, samt at de kommer til å kutte i staben med rundt 9.000 mann.

SAS-aksjen er handlet for 630.000 kroner så langt.

Cecon-aksjen på Oslo Axess topper taperlisten så langt med en nedgang på 45,50 prosent, etter den eventyrlige oppgangen på 175 prosent i går, men det har kun blitt handlet for 24.200 kroner i aksjen.

Svak oppgangen for oljen
Oljeprisen holder seg lav tirsdag morgen, selv om det er en ørliten bedring å spore i forhold til gårsdagen.

Mandag var oljeprisen svak hele dagen, og WTI-oljen var på et tidspunkt under 40 dollar fatet, da den ble omsatt til 39,80 dollar ved et tilfelle.

Det er ikke den store oppgangen å spore tirsdag morgen, og et fat WTI-olje går nå for 40,32 dollar fatet, opp 0,60 prosent eller 0,24 dollar dette døgnet.

Nordsjøoljen med levering i mars omsettes for 44,19 dollar, opp 0,84 prosent eller 0,39 dollar.

Store nyheter i forkant av åpning 
En rekke meldinger, tall og nyheter har kommet siden Oslo Børs lukket dørene i går.

Like etter stengetid mandag kom det nye tall fra Tandberg AsA, som overrasket på oppsiden.

I dag la Subsea 7 frem noe skuffende tall. Dessuten kom den overraskende nyheter fra SAS om at selskapet forbereder en kriseemisjon. Selskapet skal også sette i verk en rekke tiltak for å spare penger.

Selskapet la samtidig frem tall som viste at SAS Gruppen et resultat før skatt på -403 millioner svenske kroner i fjerde kvartal 2008, mot et resultat på 57 millioner kroner i samme periode året før. Mer om det her.

En halvtime etter åpning kom nyheten om at selskapet Noreco i dag har fremmet forslag til Det norske om en fusjon av de to selskapene.

Det foreslåtte bytteforholdet er 2,44918 Noreco aksjer per aksje i Det norske, hvilket innebærer at dagens aksjonærer i Det norske får et eierskap på 52,5 prosent i det nye selskapet.

Norecos forslag gir en premie i favør av Det norske på 9,3 prosent sammenlignet med seks måneders vektet gjennomsnittskurs på Oslo Børs.

Følg pressekonferansen om den mulige sammenslåingen her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar