mandag 9. februar 2009

FNHs Arne Skauge og finansminister Kristin Halvorsen.

FNHs Arne Skauge og finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Martin Riber Sparre

- Ulogisk med lønnsfrys

Finansnæringens hovedorganisasjon og Sparebankforeningen gir finansministeren tommelen opp for bankpakken.

Både Arne Hyttnes i Sparebankforeningen og Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon er positive til bankpakken på 100 milliarder kroner.

- Regjeringens forslag til finanspakke bør få positiv mottakelse i banknæringen. Tiltakene har fått en innretning og et omfang som gjør at det bør være mulig for mange banker å si ja til statlige kapitalinnskudd, sier de to i en pressemelding.

De er imidlertid ikke enige i regjeringenes krav til topplederes lønn og bonus.

– Vilkårene som knyttes til toppledernes lønn og bonus - men ikke til de virksomheter som får kreditt på grunn av tiltakene - er i og for seg ulogiske, mener de.

De mener imidlertid at det ikke kommer til å hindre deltagelsen fra bankenes side.

- Det vises i denne sammenheng til at flere ledere i bank og finans allerede har sagt fra seg lønnsøkning og bonus i 2009, sier Skauge og Hyttnes.

De understreker at beslutningen om å søke om kapitalinnskudd fullt og helt ligger hos den enkelte bank. For øvrig forutsettes det at søkerne og staten blir enige om de økonomiske vilkårene i hvert enkelt tilfelle.

Dugnadsånd fra bankene
I henhold til EUs regelverk må banker som skal kvalifisere for å motta et statlig kapitalinnskudd under denne ordningen selv ikke være i krise eller ha behov for kapital for sin egen del.

- Bankene er villige til å være med på en dugnad sammen med staten for å sikre norsk økonomi. Vilkårene som stilles må reflektere at dette er tiltak som ikke er ment å redde bankene, men næringslivet. Bankene har imidlertid også en sterk interesse i at kreditten til bedriftene ikke stopper opp pga. begrenset utlånskapasitet i banksystemet, sier Skauge og Hyttnes. De understreker at normale kredittmessige vurderinger i bankene uansett må legges til grunn.

Gir grunnlag for økt utlån
Målet med regjeringens banktiltak er å øke den ansvarlige kapitalen i bankene slik at bankene kan låne ut mer penger til kredittverdige prosjekter. Til tross for at vi står foran en sterk nedgangskonjunktur håndterer bankene i dag på tilnærmet normalt vis kreditt til boligformål og kreditt til små og mellomstore bedrifter.

- Men i kredittgivningen til de større bedriftene kan det oppstå flaskehalser. Mange av disse foretakene finansierte seg tidligere direkte i de internasjonale kapitalmarkedene, der kreditten nå langt på vei har tørket inn, eller i internasjonale banker som nå har trukket seg ut av det norske markedet. Forslagene om å etablere en ordning med preferansekapital og fondsobligasjoner fra staten til bankene med en ramme på 50 milliarder kroner gir rom for at bankene i større grad kan følge opp den situasjonen som er ved å utvikle seg i næringslivet, sier Skauge og Hyttnes.

Positiv til obligasjonsfond
FNH og Sparebankforeningen er også positiv til forslaget om å opprette et Statens Obligasjonsfond som, innenfor en ramme av 50 milliarder kroner, kan kjøpe obligasjoner utstedt av norske utstedere.

- Dette fondet vil få en profesjonell forvaltning gjennom Statens Pensjonsfond – Innland, og vil gi en positiv stimulans til å utvikle det norske obligasjonsmarkedet i årene som kommer. Et større, dypere og mer likvid obligasjonsmarked vil kunne være et viktig bidrag til større finansiell stabilitet i fremtiden, sier Skauge og Hyttnes.

Krevende utfordringer
Norsk økonomi står foran krevende utfordringer i månedene som kommer, og usikkerheten er stor. Regjeringens finanspakke er et viktig bidrag til å dempe virkningene av finanskrisen for norske bedrifter, mener de to.

– Hvis omstillingsbehovet i norsk økonomi og næringsliv som følge av den internasjonale utviklingen skulle vise seg å bli større enn det vi nå ser for oss, kan det bli nødvendig å se på tiltak som innbærer en mer direkte risikodeling mellom staten og bankene, for eksempel i form av garantier for utlån eller utlånsporteføljer. Mange land har tatt i bruk garantier i sine tiltakspakker. Dersom garantier får et betydelig omfang, og norske banker ikke har tilgang til dette virkemiddelet, kan det skape uheldig konkurransesituasjon for norsk næringsliv, sier Skauge og Hyttnes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar